Startupper.gr | Οι ιδέες που ξεχώρισαν

Published by ChromaSwap on

Startupper.gr | Οι ιδέες που ξεχώρισαν

GreenTech Challenge 2019

Ολοκληρώθηκε o διαγωνισμός πράσινων καινοτόμων ιδεών του ΕΜΠ GreenTech Challenge by ESU NTUA 2019 με πληθώρα καινοτόμων ιδεών να ξεχωρίζουν

Ο τριήμερος Διαγωνισμός διοργανώθηκε από την Ερευνητική Μονάδα Οικονομικής Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης και πραγματοποιήθηκε στο νέο πολυχώρο, ATRAKTOS.

Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος υποβλήθηκαν 52 αιτήσεις συμμετοχής, διαγωνίστηκαν συνολικά 30 ομάδες ενώ συμμετείχαν 600 περίπου άτομα που συντέλεσαν με την ιδιότητα του μέντορα, του κριτή, του διαγωνιζόμενου ή ως μέλη των Επιτροπών και των συνεργαζόμενων φορέων.

Οι διαδικασίες του GreenTech Challenge ξεκίνησαν με την επίσημη έναρξή του στις 23 Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια του GreenTech Symposium, του επιστημονικού συνεδρίου που είχε ως σκοπό να συνδέσει την ακαδημαϊκή κοινότητα με τον παραγωγικό ιστό στους τομείς Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Κυκλικής Οικονομίας και Έξυπνων πόλεων.

Ακολούθως πραγματοποιήθηκαν 3 εκπαιδευτικά Bootcamp Trainings με σκοπό την καλύτερη προετοιμασία των ομάδων για το Διαγωνισμό. Στο πλαίσιο αυτό σημαντική ήταν η συμβολή της Επιτροπής Μεντόρων που συστάθηκε από άτομα τόσο του ακαδημαϊκού χώρου όσο και του παραγωγικού ιστού της χώρας και του οικοσυστήματος καινοτομίας, τα οποία συνέβαλαν με την εμπειρογνωμοσύνη τους στα επιχειρηματικά σχέδια των ομάδων. Τέλος η όλη διαδικασία οδηγήθηκε στον τριήμερο ημιτελικό και τελικό διαγωνισμό για την ανάδειξη των καλύτερων ομάδων.

Ο διαγωνισμός

Το τριήμερο του GreenTech Challenge άνοιξε ο Αν. Καθηγητής ΕΜΠ Κωνσταντίνος Αραβώσης ο οποίος τελεί ως Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων ενώ παράλληλα συντονίζει την Ερευνητική Μονάδα Οικονομικής Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης του ΕΜΠ. Όπως τόνισε ο κ. Αραβώσης το GreenTech Challenge αποτελεί πλέον έναν θεσμό της ακαδημαϊκής κοινότητας που ενισχύει όλες τις πράσινες καινοτόμες ιδέες που στηρίζουν την οικονομική ανάπτυξη με λύσεις που σέβονται το περιβάλλον και την βιώσιμη ανάπτυξη. Μέσα από την τρίτη κατά σειρά διοργάνωση, δημιουργείται μια «οικογένεια ανθρώπων» με ιδέες για ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο όπου στο επίκεντρο υπάρχει το Περιβάλλον, η Επιχειρηματικότητα και η Καινοτομία.

Κατά τη διάρκειά του διαγωνισμού, οι ομάδες συνέχισαν να δουλεύουν πάνω στις παρουσιάσεις τους και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η ημιτελική και τελική φάση του Διαγωνισμού όπου οι ομάδες κλήθηκαν να παρουσιάσουν μπροστά στην Κριτική Επιτροπή για να διεκδικήσουν τα βραβεία.

Η όλη διαδικασία του Διαγωνισμού υποστηρίχθηκε και διοργανώθηκε από τη spinout startup του ΕΜΠ, Mantis Business Innovation, ιδρυτής της οποίας είναι ο κος Χρήστος Νικολούδης, ερευνητής του ΕΜΠ. Ως Innovation Enabler ανέλαβε την ψηφιακή διαχείριση ενσωματώνοντας τη χρήση της πλατφόρμας Mantis IMS (Innovation Management Software). Μέσω της πλατφόρμας, οι συμμετέχοντες υπέβαλαν τις επιχειρηματικές τους προτάσεις και στη συνέχεια αυτές αξιολογήθηκαν βάσει συστήματος αξιολόγησης που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για αυτό το σκοπό, προσδίδοντας διαφάνεια και αποτελεσματικότητα στις διαδικασίες.

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και η απονομή ολοκληρώθηκαν με τις ομιλίες του Πρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Καθηγητή Ανδρέα Μπουντουβή και της κας. Νίκης Δανδόλου, Ειδικής Γραμματέως Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ, ΤΑ & ΕΚΤ, οι οποίοι τόνισαν ότι μόνο αν είμαστε πρωτοπόροι και η έρευνα αποτελέσει γενεσιουργό δύναμη για την ανάπτυξη πετυχημένων καινοτόμων σχεδίων θα επέλθει η πρόοδος.

Οι νικητές

Νικητές κατηγορίας Early Stage

1ος νικητής: Η Aurora plasma tools εξειδικεύεται στον σχεδιασμό και την κατασκευή συστημάτων ψυχρού πλάσματος για την επιφανειακή τροποποίηση υλικών.

2ος νικητής: Η Energy4Smart είναι η πρώτη ελληνική εταιρεία που σχεδιάζει και κατασκευάζει αυτόνομα ενεργειακά συστήματα (info kiosk-smart benches)

3ος νικητής: Η εταιρία Airbots η οποία με χρήση τεχνολογίας αιχμής βελτιστοποιεί την αγροτική παραγωγή.

Νικητές Κατηγορίας Innovation Idea

1ος νικητής- ChromaSwap: η πρώτη και μοναδική πλατφόρμα μετατροπών εγγράφων και οπτικού υλικού σε χρώματα φιλικά στα άτομα με δυσχρωματοψία

2ος νικητής- AstoCUPou: εφαρμογή (app) που στοχεύει στην εξάλειψη των πλαστικών ποτηριών μίας χρήσης με την αντικατάστασή τους με μεταλλικά πολλών χρήσεων

 3ος νικητής- Αctive City: Διαδικτυακή πλατφόρμα (site) ενεργοποίησης εθελοντικών δράσεων σε δήμους

Oι πρώτοι νικητές από κάθε κατηγορία κερδίζουν απευθείας πρόκριση στους Διαγωνισμούς RG Challenge και RG Yep στο Λονδίνο καθώς και υποτροφία στο πρόγραμμα συμμετοχής Beyond Exports για εκπαίδευση στις εξαγωγές.

Τέλος, ειδικές κατηγορίες βραβείων αποτέλεσαν το βραβείο από την εταιρία ECOELASTIKA στη startup εταιρία The Skilab η οποία διακρίθηκε στη θεματική για εναλλακτική διαχείριση ελαστικών και το βραβείο της θεματικής ορυκτών πρώτων υλών από το EIT Raw Materials στη startup εταιρία Evotropia.

Σημαντικοί φορείς οι οποίοι υποστήριξαν την πρωτοβουλία ήταν ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος (ΠΑΣΕΠΠΕ) και η Ελληνική Εταιρία Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΕΕΔΣΑ) που μάλιστα συμμετείχαν στην Έναρξη του GreenTech Challenge με την διοργάνωση πάνελ ομιλιών, αλλά και ο Ελληνικός Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Βιοαερίου, το Ελληνικό Ινστιτούτο Ενεργειακής Ρύθμισης και το Συμβούλιο Ενεργειακής Αξιοποίησης (ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ). Τέλος, η διοργάνωση δε θα ήταν εφικτή χωρίς την υποστήριξη μεγάλων εταιριών του παραγωγικού ιστού της χώρας όπως ο Όμιλος ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η  HELECTOR, ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ, η εταιρία COMBATT, η Ν&Κ ΓΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΣ, η Solar Cells Hellas Α.Ε., η LAMDA Development, η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε., η ecoelastica Α.Ε.και η Antipollution.

Categories Competitions

en_USEnglish
elΕλληνικά en_USEnglish